Parkinson Hastalarında Postürel Kontrol Üzerine Direnç ve Denge Eğitimi

Bilimsel çalışmalar ne diyor?
Kanıtlar, hangi özel egzersiz programının daha iyi olduğu açık olmasa da, fizyoterapi programlarının Parkinson hastalığı (PD) olan bireylerin dengesini iyileştirebileceğini göstermiştir. 



Yapılan bir çalışmada toplam 40 PD katılımcısı rastgele iki gruba ayrılmıştır: denge eğitimi (BT) ve direnç eğitimi (RT).
BT grubu denge eğitimi, fonksiyonel bağımsızlık ve yürüyüşe odaklanırken, RT grubu alt ekstremite ve gövdeyi etkileyen direnç egzersizleri yaptı her ikisi de eğitimli fizyoterapistler tarafından denetlendi. Terapi seansları haftada iki kez (60 dakika)ve toplam 24 seans yapıldı.

Denge grubu:  Denge eğitimi grubunun protokolü postüral kontrol prensiplerine entegredir bu yüzden kendi başına denge, duyusal entegrasyon, motor koordinasyonu, postüral stabilite sınırları, hareketlilik / çeviklik, öngörülen ve reaktif postüral düzeltmeler, fonksiyonel bağımsızlık ve yürüyüş programları içerir.



Direnç grubu:  Direnç grubu alt ekstremite ve gövdenin ana kas gruplarının germe ve kas güçlendirme eğitimine dayanıyordu.Bu kas grupları denge ve yürüyüş halinde iken daima hareket halindedir. Parkinsonlu hastalar da yorgunluk birikmesini engellemek için 2 set 10 tekrar halinde yapıldı. Yük eğitim için başlangıç yoğunluğu tek egzersize bağlı olarak 1 ila 2 kg arası değişiyordu. 

Supin pozisyonda yapılan egzersizler
Alt ekstremite gövdede üçlü fleksiyon 2 bacağının ortasına top alıp durmak pazı kuvvetlendirme pektoral germe omuz abdüktör kuvvetlendirme bir ayağı topun üzerine koyup bu şekilde topun üzerinden yere direnç uygulamak, triceps biceps deltoid pektoral kuvvetlendirmek abdominal, kalça fleksör ekstansör kuvvetlendirme bacakta ekstansör kuvvetlendirme ve dorsifleksör kuvvetlendirme.  

Lateral Dekübit pozisyonda yapılan egzersizler
Kalça abdüktör addüktör kuvvetlendirme, omuz fleksiyon ekstansiyonu omuz kuşağı kuvvetlendirme

Sandalyede oturarak yapılan egzersizler
Kalça flekörlerinin ve diz ekstansörlerinin kuvvetlendirilmesi sırt ekstansörlerinin kuvvetlendirilmesi 

Ayakta yapılan egzersizler
Sandalyeden destek alıp diz fleksörleri ve üst ekstremite kuvvetlendirme
Sandalyeden destek alıp kalfle birlikte üst ekstremiteyi kuvvetlendirme

Bu egzersizler 24 hafta boyunca aynıdır yapılan değişiklik ağırlıklardır. İlk 8 hafta 1 kilogram ağırlık kullanılırken 9-16. Haftalar arası 1.5 kilogram ağırlık kullanıldı. 17-24. Haftalar arasında 2 kilogram ağırlık kullanıldı.   

Postüral kontrolde force platformunda tek ayakta durmaktaki belirgin düzelme sadece denge grubunda görüldü. Gruplar arasındaki standartlaştırılmış ortalama fark önemli ölçüdedir.Denge grubunda iyileşme %36 kadar iken direnç grubunda %0.07 kadar iyileşme görülmektedir.

Klinik Çıkarım: Parkinson hastalığında postüral kontrol, çok yönlü ve spesifik bir denge egzersiz programı ile bir direnç eğitimi programından daha iyi bir sonuç alınabilir.

Hazırlayan: Sefer Ali İnanıcı

Referans: Santos, S. M., Terra, M. B., Almeida, I. A., & Ferraz, H. B. (2017). Balance versus resistance training on postural control in patients with Parkinson's disease: a randomized controlled trial. European journal of physical and rehabilitation medicine, 53(2), 173-183.

Daha fazla oku: Parkinson Hastalığı İçin Egzersiz Eğitiminin Yararları ve Mekanizmaları

Özet

Bu çalışmanın amacı PD hastalarında denge ve direnç eğitiminin postüral kontrol önlemleri üzerindeki etkinliğini karşılaştırmaktır.

Parkinson Hastalarında Postürel Kontrol Üzerine Direnç ve Denge Eğitimi