Mulligan Konsepti ve Refleks Nöromusküler Stabilizasyon Teknikleri İle Anterior Omuz Subluksasyonu Tedavisi
Omuz instabilitesi temas sporlarıyla ilgilenen sporcularda sık rastlanan bir durumdur. İnstabili omuzda, tekrarlayan subluksasyonlar veya parsiyel dislokasyonlar görülebilir.
Bu çalışmanın amacı travmatik anterior subluksasyon sonrası gelişen glenohumeral eklem instabilitesi olan amerikan futboluyla ilgilenen adölesan sporcularda mulligan konsept (MK) ve refleks nöromusküler stabilizasyon (RNS) ile tedavinin etkilerini tanımlayabilmektir.
Vaka Özellikleri ve Değerlendirme
17 yaşında, erkek, amerikan futbolu oyuncusu. 19 gün boyunca toplamda 6 seans fizyoterapi uygulanmıştır.
Tablodaki parametrelerin dışında diğer eklem hareket açıklıkları normal ve ağrısız olarak saptanmıştır. Kavrama kuvveti normaldir (5/5).
Tedavi Protokolü
Tedavi MK ile başlatılmıştır. Klinisyen hastanın arkasında dururken kemer ile omuza abdüksiyon yönünde hareket ile mobilizasyon uygulamıştır.
Kayma, kemerle hasta humerus abdüksiyonu yaparken, klinisyenin eklem hareket açıklığının son noktasında basınç uygulaması ile posterior, lateral ve inferior yönde uygulanmıştır.
Uygulama, 10 tekrar ile 3 set olacak şekilde tamamlanmıştır.
RNS, MK ile uygulanan hareket ile mobilizasyon sonrası hemen uygulanmıştır. Hasta ve klinisyen ayakta dururken, klinisyen parmak uçlarıyla hastanın sternumuna anterior-posterior yönde direnç uygularken bir yandan da ‘’ seni kımıldatmama izin verme’’ diye sözel uyarıda bulunmuştur.
Klinisyen direnç uygularken hasta aynı zamanda omuz abdüksiyonu yapmıştır (2 sette 10 ‘ar tekrar).
RNS prensiplerine göre aynı zamanda glenohumeral ekleme anterior-posterior yönde direnç uygulanması gerekmektedir (disfonksiyonu beslemek için). Ancak hasta el yerleştirmesi nedeniyle rahatsızlık hissettiğini belirtmiştir ve bunun üzerine klinisyen elini hem sternumdan hemde omuzdan çekmiştir (1.seansta).
İlk seans sonrası hastaya ‘’kinestetik hayal’’ oluşturması önerilmiştir. Kinestetik hayal hasta omuz abdüksiyonu yaparken vücudun pozisyon ve hareketini hissedebilmek için hayal gücünü kullanabilme yeteneğidir. Kinestetik hayal sırasında hasta klinisyen tarafından sternumdan verilen dirence karşı dururken kullandığı kaslara odaklanıyor bu sırada omuz abdüksiyonu yapıyor. Bu egzersiz refleksif motor patern oluşturma işlemi devamı için uygulanmıştır.
Hastaya tedavi sürecinde katıldığı her futbol maçı öncesinde fonksiyonel bantlama yapılarak, çift omuz destek ateli giydirilmiştir. Her maç sonrası 15 dk buz uygulaması verilmiştir.

Sonuçlar
Hudson RA, Baker RT, Nasypany A, Reordan D. Treatment of anterior shoulder subluxation using the mulligan concept and reflex neuromuscular stabilization:a case report, Int J Sports Phys Ther. 2017;12(1):155–162.
Özet
Bu vaka raporunda,anterior omuz subluksasyonu sonrası gelişen glenohumeral eklem instabilitesinde uygulanan mulligan konsepti ve refleks nöromuskuler stabilizasyon tekniklerinin etkilerinden bahsedilecektir.