No products in the cart.
Blog
Ayak Bileği İnstabilitesi Olan Koşucularda Kinezyobantlama, Denge ve Stabilite
- 1 Mart 2024
- Yorum 0

Koşucularda Ayak Bileği İnstabilitesi: Giriş
Koşu popüler bir rekreasyonel spordur. Farklı yaş gruplarında her iki cinsiyet tarafından da uygulanmaktadır. Avrupa ülkelerinde, nüfusun %12,5 ila 31 i sabit bir mesafe olmaksızın zevk için koşmaktadır ve muhtemelen herhangi bir koşu yarışmasına katılmamaktadır; bu nedenle, rekreasyonel koşucular (RR ler) olarak adlandırılmaktadırlar. Koşu, yağsız/yağlı vücut kütlesini normalleştirmede, istirahat kalp atış hızını iyileştirmede, kardiyovasküler zindeliği artırmada ve sigarayı bırakmaya yardımcı olmada katkıda bulunan bir faktör olarak kabul edilmektedir. Ayak bileği eklemi, koşu sırasında yaralanmaya en açık eklem olarak diz ekleminden sonra ikinci sırada yer alır. Koşuyla ilgili yaralanmaların çoğu aşırı kullanıma bağlı olarak kademeli bir başlangıç gösterirken, ani ayak bileği yaralanmaları da meydana gelebilir. En yaygın ayak bileği yaralanmalarından biri lateral burkulmadır. Bu yaralanma, yumuşak dokularda ve kemik bileşenlerinde travmaya yol açabilir, bu da sonuç olarak yaralanan eklemin işlevini etkiler ve yaralanmanın tekrarlanmasına ve ayak bileği instabilitesine zemin hazırlar. Ayak bileği instabilitesi, önemli bir ayak bileği burkulmasından sonra devam eden bir semptom olarak tanımlanmıştır. Lateral ayak bileği burkulmalarının (LAS) yüksek prevalansı nedeniyle, ayak bileği instabilitesi için ana predispozan faktör olarak kabul edilmiştir. LAS, somatosensoriyel işleyişi etkileyen ve tekrarlayan ayak bileği yaralanmalarının insidansını artıran postüral stabilite ve nöromüsküler kontroldeki azalma ile ilişkilendirilmiştir. Postüral stabilite, esas olarak proprioseptörlerden kaynaklanan ipuçlarına bağlı olan başlıca işlevlerden biridir. Kutanöz stimülasyon, özellikle de deri gerilmesi, eklem propriyosepsiyonunda etkili bir faktör olarak kabul edilmiştir. Deri uyarıldığında daha doğru eklem pozisyonu algısı bildirilmiştir. Sonuç olarak, deri reseptörlerini uyarabilen herhangi bir terapötik müdahalenin eklem propriyosepsiyonu üzerinde olumlu etkileri olabilir, sensorimotor işlevselliği artırabilir ve bu nedenle ayak bileği burkulma riskini ve bunun sonucunda ayak bileği instabilitesini azaltabilir. Kinesio bantlama (KT), yapışkan ve elastik bir pamuklu bandın cilde uygulanmasıdır. Bu bant anti-alerjeniktir ve yan etki olmaksızın üç ila beş gün boyunca yerinde bırakılabilir. Bu terapötik yöntem rehabilitasyon, spor ve hatta sağlıklı bireyler arasında giderek artan bir ilgi görmektedir. Bantlama altında cilt gerilir, propriosepsiyonun kutanöz yönleri uyarılır ve bu da somatosensoriyel fonksiyonu, kas gücünü ve postüral stabiliteyi etkileyebilir. Propriyoseptif işlevdeki bu tür gelişmeler ayak bileği eklem performansını artırır ve ayak bileği instabilitesi riskini azaltır. Bu çalışmanın amacı ayak bileği instabilitesi olan RR lerde KT nin denge ve dinamik stabilite üzerindeki etkisini değerlendirmektir.Kinesio Bantlamanın Etkisi: Metodoloji
Bu çalışma çift kör (katılımcılar ve değerlendirici) randomize kontrollü bir çalışmadır. Ölçülen sonuçlar postüral stabilite endeksleri (Biodex Denge Sistemi ile ölçülmüştür) ve yıldız denge testleri (SEBT ler) ile ölçülen dinamik stabilitedir. Sonuçlar başlangıçta ve 8 haftalık müdahaleden sonrasında iki zamanda değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın dahilme kriterleri, sağlıklı üniversite çağındaki erkekleri kapsamaktadır. Ayrıca, normal veya fazla kilolu kategorisinde olanları içermektedir, bu da Vücut Kitle İndeksi nin (VKİ) belirli bir aralıkta olmasını gerektirir. Ayrıca, katılımcıların son altı ay içinde haftada en az bir ila üç kez koşu aktivitelerine düzenli olarak katılmış olmaları beklenmektedir. Geçmişte en az bir Lateral Ayak Bileği (LAS) öyküsüne sahip olmaları da dahil edilme kriterleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca, katılımcıların ayak bileği instabilitesini belirlemek için Cumberland Ayak Bileği İnstabilite Aracı na (CAIT) göre 24 ila 27 arasında bir skora sahip olmaları gerekmektedir.

Ayak Bileği İnstabilitesi Standart Egzersiz Programı
Ayak bileği egzersizleri sekiz hafta boyunca, haftada üç kez ve her seans 60 dakika sürecek şekilde gerçekleştirilmiştir. Seans 0,8 m/sa hızla düz bir yüzeyde 10 dakikalık koşu bandı yürüyüşü ile başlamış, ardından kalça, diz ve ayak bileği kasları için genel germe egzersizleri, propriyoseptif eğitim ve son olarak her katılımcı seansı beş dakikalık yavaş yürüyüş ile tamamlamıştır. Propriyoseptif egzersizler, katılımcı gözler açıkken statik ve dinamik denge eğitimi için bir Wobble tahtası üzerinde dururken gerçekleştirilmiş, son aşama ise gözler kapalı olarak tekrarlanmıştır. Egzersizler üç sete bölünmüştür: ilk set 1-4. aşamalardan oluşmuştur; ikinci set, 5. aşama, gözler açık olarak gerçekleştirilmiştir ve son olarak, üçüncü sette, 5. aşama gözler kapalı olarak tekrarlanmıştır. Her set 10 kez tekrarlandı ve her set arasında 10 saniye dinlenme süresi verilmiştir.