No products in the cart.
Romatoloji
Trigger Point (Tetik Nokta) Anatomisi ve Etiyolojisi

Tetik noktalar küçük ve sert kitlelerdir. Tipik olarak gerilmiş kas lifinde oldukça hassastır veya dokunmaya karşı hassastır. Biraz pratikle birlikte terapist tetik noktanın dış merkezini bulabilir. Sinirsel uyarım yapılmadığı zaman o bölgede yoğun kontraksiyon varsa, orada tetik nokta mevcuttur. Bu durum kas krampına benzer ancak daha küçük ve dairesel bir bölgededir, kasın tamamını içermez. Genelde bu bölgelerde inflamasyon olmaz.

Tetik nokta kasın tam eklem hareket açıklığında kasılmasını genelde ağrı sebebiyle önler. Ayrıca kas gücü ve enduransını kısıtlar. Bu kısıtlanma aktif tetik noktada daha şiddetlidir. Travell ve Simons’a göre aktif tetik nokta, kendisine basınç yapıldığında hastanın ağrı vb. hissettiği noktadır.
Fizyoterapist yüzeyel kastaki tetik nokta üzerinde nodülü hissettiği yere nazikçe friksiyon uygulayabilir (kasta gerginlik olsa bile). Eğer bu teknik uygun ve etkili şekilde yapılırsa dokunmayla hissedilen kontraksiyon ve diğer semptomlar zamanla azalır, hatta kaybolur. Kastaki bu nodül palpe edildiğinde oldukça hassas olduğu için fizyoterapist ağrıyı azaltacak uygun ve doğru basıncı uygulamalıdır. Genelde aktif tetik nokta mevcut olduğunda eklem hareket açıklığında azalma olur. Eğer terapist hastanın limitini geçen pasif germe uygularsa, dinlenim uzunluğundaki kasta gerilim yaratacağı için kas lifinde şiddetli ağrı oluşur. Hastanın hareket aralığı aktif hareketinde resiprokal inhibisyon nedeniyle daha fazladır.
Travell ve Simons’a göre hasta etkilenen kolunu izometrik olarak kasarsa ağrı hisseder ancak bu ağrı konsantrik kasılmada daha fazla hissedilir. Yapılan elektromiyografik çalışmalara göre zayıf ve etkilenmiş kasta normal kasa normal kaslara göre daha çabuk yorgunluk meydana gelir.
Tetik nokta aktivasyonu direkt olarak, aşırı yükleme, fazla çalışma, yorgunluk, direkt etkili travma ve radikulopati ile ilişkilidir. İndirekt aktivasyonu ise, iç organ hastalığı, eklem iltihabı, eklem disfonksiyonları ve duygusal problemlere ilişkin olabilir.
Kas ağrısının oluşması ise ağrı reseptörlerini(nosiseptör) duyarlı hale getiren bradikinin, prostoglandin E, serotonin gibi maddelerin salınımı sonucu tetik nokta mekanizmasının etkilenmesiyle olabilir.
Hazırlayan: Ayşe Demirtaş