No products in the cart.
Geriatri
Yaşlılarda Müzik Tabanlı Çoklu Görev Eğitiminin Kognisyon ve Duygudurum Üzerine Etkileri
“Yaşlılarda Müzik Tabanlı Çoklu Görev Eğitiminin Kognisyon ve Duygudurum Üzerine Etkileri “
Fiziksel egzersiz, yürüyüş ve denge de dahil olmak üzere fiziksel fonksiyonların yanı sıra kognitif fonksiyonlar için de faydalıdır. Yaşlılıkta ortaya çıkan yüksek düzeyde kognitif fonksiyon bozukluklarıyla etkili ve güvenli baş etmede kritik belirleyici şey; hem temel hem de enstrümantal günlük yaşam aktivitelerinde çoklu uyaran ve eşzamanlı görevleri entegre etmeyi gerektirmesidir. Çift görevli yürüyüş buna iyi bir örnektir. Kognitif fonksiyon ve duygu durum, yaşlılarda yürüyüş ve düşmelerle yakından ilgilidir. Multimodal müdahaleler sadece fiziksel değil aynı zamanda kognitif ilerlemeyi ve düşme riskini azaltmayı sağlar.
Son yapılan randomize kontrollü bir çalışmada Jaques-Dalcroze eurhythmics kullanılarak müzik tabanlı çoklu görev eğitimi müdahalesi yaşlılarda ikili görev yürüyüş performansı ve düşmeleri azaltmada umut verici bir yol olarak önerilmiştir. Bu spesifik egzersiz rejimi hem motor hem de kognitif yeteneklerin ilerlemesini; müzik,ritim,egzersiz yoluyla vaat eder. Bu sayede hafıza, dikkat,fonksiyon becerileri gelişimi de sağlanır.
İnceleyeceğimiz çalışmada ise müzik tabanlı çoklu görev eğitiminin kognitif fonksiyon ve duygu durum üzerine etkileri 6 aylık süreçte araştırılmıştır.
- Çalışmaya Frailty Skalası’na göre düşme riski yüksek, 65 yaş üzeri toplumda yaşayan 134 adet yaşlı birey dahil edilmiştir.
- Yaşlılar randomize bir şekilde ;
- 66 kişi müdahale grubu,
- 68 kişi ise kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır.
Egzersiz Grubu:
Grup egzersiz sınıfı 25 hafta boyunca haftada 1 kez 1 saat olarak yapılmıştır. Çoklu görev egzersizleri, ilerleyici zorluk açısından çeşitlilik içermiştir. Nesneler tek tek, çiftli ve çoklu şekilde taşınmıştır. Egzersizler bireysel, eşli ve grup halinde yapılmıştır. Temel egzersiz piyano müzik eşliğinde yürümelerdir. Bu yürüme, müzik ritim paternleri değişimine doğrudan ya da zıt yanıtlar verme şeklindedir. Ritim paternleri hızlı reaksiyon egzersizlerini de içermiştir.
Kontrol Grubu:
Fiziksel ve sosyal alışkanlıklarına aynı şekilde devam etmiştir.
- Tüm katılımcılara;
- MMSE (Mini Mental Skorlama) ,
- CDT (Saat Çizme Testi),
- FAB (Frontal Değerlendirme Bataryası) yapılmıştır.
- Duygu durum HADS (Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası) ile değerlendirilmiştir.
Sonuç:
24 katılımcı 6 aylık çalışma sürecinde düştü. 10 katılımcı müdahale grubunda 14 katılımcı kontrol grubunda düşerek çalışmadaki katılımcı sayısı 56 müdahale grubu, 54 kontrol grubu olarak devam ettirildi. Bu durum gruplar arası verilerde farklılık yaratmadı. Gruplar karşılaştırıldığında müdahale grubunun kontrol grubuna üstünlük kurduğu görüldü. En az Saat Çizme Testi’nde görülen pozitif değişim en çok HADS’nin depresyon parametresinde kendini gösterdi.
Anahtar Noktalar:
- Müzik tabanlı çoklu görev eğitimi hem motor hem kognitif ilişkili yetenek değişiminde spesifik bir egzersiz rejimidir.
- 6 aylık müzik tabanlı çoklu görev eğitimi yaşlılarda kognitif ve uygulama fonksiyonlarını geliştirmiştir.
- 6 aylık egzersiz programı anksiyeteyi azaltmıştır.
‘’Bu randomize kontrollü çalışmada fiziksel egzersizin kognitif-motor müdahalelere faydası belgelenmeye çalışılmıştır. Bu sayede karmaşık ve dinamik ortamda yürümek gibi günlük yaşam aktivitelerinde hedefle ilgili ihtiyaçlar karşılanmak istenmiştir. Mevcut verilere dayanarak, müzik tabanlı çoklu görev eğitimi bilişsel işlevi iyileştirmede umut vadeden bir strateji olarak görünmektedir. Ancak 6 aylık süreyle haftada bir kez yapılan seanslar bilişsel gelişmeleri saptamada yeterli olmayabilir.
Melany Hars,Francois R.Herrmann Gabriel Gold,Rene Rizzoli,Andrea Trombetti (2014):Effect of music-based multitask training on cognition and mood in older adults.Age and Ageing 2014; 43: 196–200