No products in the cart.
Sporcu Sağlığı
Aşil Tendinopatisi Tedavisinde Manuel Terapi ve Eksentrik Egzersizlerin Kullanımı
“Aşil Tendinopatisi Tedavisinde Manuel Terapi ve Eksentrik Egzersizlerin Kullanımı “
Kronik aşil tendinopatisi, kısıtlanmış fonksiyon, sertlik, ağrı ve hassasiyet ile karakterize ve genellikle koşucularda görülen bir aşırı kullanım durumudur.
Eksentrik egzersizler, neovaskülarizasyonun ve tendon kalınlaşmasının azaltılması, tendonun doğru hücre dizilimi sağlanarak yapılaşması ile ilişkilidir ve kronik aşil tendinopatisi olan hastalarda kullanıldığında gelişme sağlandığı gösterilmiştir.
Manuel terapi yaklaşımlarının, Lateral epikondilit gibi durumlarda kullanıldığında iyi sonuçlar verdiğini gösteren çalışmalar olmasına rağmen, aşil tendinopatisinin tedavisinde kullanımı ile ilgili çalışma yapılmamıştır. Eklem mobilizasyonları, nosiseptif refleksin azaltılmasında etkilidir.
Aşil tendinopatisi gelişmesinde limitli dorsifleksiyon açısının risk faktörü olabilir. Bu yüzden ayak bileği mobilitesi arttırılması için mobilizasyon teknikleri kullanılan koşucularda Aşil tendonunun aşırı kullanımının azaltılabileceği ilişkilendirilmiş.
Bu çalışma, 3 tane kronik Aşil tendinopatisi olan hasta ile yürütülüyor. Koşma ile artan ve dinlenme, buz tedavisi ve gastrokinemius germeleri ile azalan ağrılar tarif ediyorlar.
Fizyoterapist tarafından yapılan ilk değerlendirmeye göre, plantar fleksör mekanizmasında disfonksiyon, gastrokinemius kısalması, subtalar ve talocrual eklem hipomobilitesi gözleniyor.
Değerlendirmeler sonucunda 12 haftalık, eksentrik egzersiler – Alfredson egzersizleri, günde 2 defa, 3 set halinde ve 15 tekrarlı veriliyor. Gastrokinemius germeleri, günde 3 defa, 3 set ve her biri 30 sn tekrarlı ekleniyor.
Hastaların takibinde 2. görüşmede, hastaların ağrılarının rahatladığı bildiriliyor.
1. Hastanın hafif hareket kısıtlılığı olduğu ama düşük basınçlı ağrı eşiği olduğu görüldü. Bu yüzden yüksek hızda, düşük genlikte trust manipülasyon tekniği talocrual ekleme uygulanıyor.
2. ve 3. Hastalarda daha çok eklem kısıtlılığı olduğu ama daha az irritasyon olduğu gözlendi. Grade 3+ anterior- posterior talocrual eklem mobilizasyonu ve subtalar ekleme grade 3 + lateral gliding uygulanıyor. Bu uygulamalar ortalama 4 dk eklemde rahatlama hissedilene kadar yapılıyor.
‘’Sonuç olarak, manuel terapi yaklaşımlarının Aşil Tendinopatisi tedavisinde uygulanması sonucu, hemen yapılan ölçümlerde, hastaların değerlendirme sonuçlarının geliştiği gözlenmiştir.
Dhinu J. Jayaseelan, Michael Kecman, Daniel Alcorn & Josiah D. Sault (2016):
Manual therapy and eccentric exercise in the management of Achilles tendinopathy, Journal of
Manual & Manipulative Therapy.