No products in the cart.
Ortopedi
Ayak İntrinsik Fleksör Kasları İçin Kuvvetlendirme Eğitimi
“Ayak İntrinsik Fleksör Kasları İçin Kuvvetlendirme Eğitimi: Eğitim Öncesi ve Sonrası Kas Kuvvetine,Ayak Arkına ve Dinamik Parametrelere Etkisi “
Egzersiz yaparken insanlar genellikle yalın, dik, bipedal postürde kalırlar. Bu postürde; yürüyüş, koşu, tekme ve atlama gibi farklı hızlarda farklı hareketler yapmaktadırlar. Ayaklar önemli bir vücut bileşenidir çünkü şok emici, ağırlık için destek yapısı sağlayan ve hareket ettirici organ olarak sürekli çalışır.
Son yıllarda, birçok rapor; ayak bileği fleksör kuvveti ve kavrama kuvvet eğitiminin, yürüme hızında veya hız ayarlamada önemli değişiklikler yaptığını ve dinamik dengenin geliştirilmesine katkı sağladığı aynı zamanda düşmeleri önlediğini bildirmiştir. Bununla birlikle ayakla ilgili araştırmaların ortak eğitimleri tipik olarak; havlu toplama ve parmak egzersizleri gibi düztaban egzersizlerini içermekteydi. Bu egzersizlerde ekstrinsik ve instrinsik kaslar kullanılmakta ve frekans, yüklenme, uygulama zamanı, uygulama süresi ve etkileri ile ilgili pek çok husus belirsizliğini korumaktadır. Dahası, daha önceki çalışmalar intrinsik ayak kaslarının önemini bildirmiş ancak bu eğitimin etkileri netleşmemiştir.
Bu çalışmanın amacı ise intrinsik ayak fleksör kuvvetlendirme eğitiminin etkilerini doğrulamaktır.
Katılımcılar; Motor nöron hastalığı ya da düztabanlık(düşük ark) gibi ayakla ilgili hastalık öyküsü olmayan 12 sağlıklı erkek idi. Ortalama (± standart sapma) yaş, boy ve ağırlık sırasıyla 29 ± 5 yıl, 172.5 ± 7.3 cm ve 64.9 ± 12.8 kg idi. Eğitim öncesinde ve sonrasında test edilen katılımcıların sürdürülen bir spor geçmişi yoktu ve bu eğitim dışında bir şey yapılmamaktaydı.
Müdahalede; Tüm ayak parmağı interfalangeal ve metatarsofalangeal eklemlerine 3 kg yüke karşı fleksiyon eğitimi; sekiz hafta boyunca, haftada üç, günde bir kez, 200 tekrarlı, olmak üzere uygulanmıştır. Bu egzersiz, maksimum 10 kg kapasiteli teraziler kullanılarak yapılmıştır. Metronom istenen egzersiz ritmini katılımcılar bağımsız olarak yapana kadar ritmi belirledi.
- Sonuçlara bakıldığı zaman;
- Sol ve sağ intrinsik fleksör kuvvetleri anlamlı olarak artmıştır (p < 0.01) ve sol ve sağ longitudinal ark uzunlukları(p < 0.01) ve ayakta durma pozisyonunda ölçülen horizontal ark uzunlukları (p < 0.01) eğitim sonrasıyla karşılaştırıldığında azalmıştır.
- Buna ek olarak eğitim öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında; sağ ve sol tek ayakla uzun atlama mesafeleri(p < 0.01), vertikal sıçrama (p < 0.05) anlamlı olarak artmış ve 50 metre hızlı koşma süresi anlamlı olarak azalmıştır. (p < 0.01)
- Bu kas güçlendirme eğitimi kas gücü skoru,ayak ark şekli,hareket performasını önemli ölçüde geliştirmiştir.
Takayuki Hashimoto, Keishoku Sakuraba, Strength Training for the Intrinsic Flexor Muscles of the Foot: Effects on Muscle Strength, the Foot Arch, and Dynamic Parameters Before and After the Training, J. Phys. Ther. Sci.26: 373–376, 2014