No products in the cart.

Düz bacak kaldırma testi ve pelvik eklemlerin mobilitesi birbiriyle ilişkili midir?
Bu yazıda; Düz Bacak Kaldırma Testi (DBKT) ile pelvik eklemlerin hareketliliği arasındaki ilişki inceledik. Jan M. ve ark. yaptıkları çalışmada pelvik kemer kullanıldığında DBKT’deki limitasyon miktarının azalıp azalmadığı ve her bir bacağa sırayla ağırlık aktarımı yapıldığında röntgen üzerinde pubik kemikler arasında hareket gözlenip gözlenmediği değerlendirdi.
Ağrısı ve DBKT şikâyetleri temel olarak tek taraf üzerinde yoğunlaşmış bireyler çalışmaya dahil oldu. Ayrıca, kırık, neoplazm, inflamatuar hastalık gibi komplikasyon geçmişi olan kişiler çalışmaya alınmadı.
İlk değerlendirme pelvik kemer kullanmadan , ikinci değerlendirme ise pelvik kemer 70-95 N’luk gerilim sağlayacak sıkılıkta giyildikten sonra DBKT sırtüstü pozisyonda olacak şekilde uygulandı. Hastaların cevapları ve uzmanların gözlemleri doğrultusunda sonuçlandırılan testin ardından, pelvik kemer takıldıktan sonra 20 hastada olumlu sonuç görüldü.
Çalışmanın ikinci kısmında ise semptomatik taraf alt ekstremitesi ile referans alınan tarafın alt ekstremitesi, sırasıyla bir yükselti üzerine alınarak, diğer taraf askıda bırakıldı. Her iki pubik kemiğin üst sınırlarından çizilen çizgilerin arasındaki uzaklık miktarı olarak tanımlanan ‘step’ miktarı radyografik ölçümler alınarak karşılaştırıldı.
Semptomatik taraf askıda bırakıldığında, bu taraftaki pubik kemiğin kaudale yer değiştirme miktarının (humerus anterior rotasyonunundaki aşırılığın da etkisi ile) referans alınan tarafa oranla daha fazla olduğu bulundu.
Sonuç olarak DBKT’ndeki limitasyon miktarının pelvik mobilite oranıyla parallellik gösterdiği bulundu.
‘’Klinik çıkarım:
- Omurga ve bacak arasındaki yük aktarımı bozulduğunda, sadece beliren işaret ve bulguları değil, bu yük aktarımını sağlayan yapıların da mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
- Pelvik egzersiz programları tasarlanırken düz bacak kaldırma testinde alınan sonuçlar dikkate alınmalıdır.
Kaynak: Jan M. A. Mens, Andry Vleeming , Chris J. Snijders, Henk J. Stam, Abida Z. Ginai – The active straight leg raising test and mobility of the pelvic joints . Eur Spine J (1999) 8 : 468–473
Daha Fazla Öğren: Ortopedik Testler Sertifika Programı
Tags: