No products in the cart.
Romatoloji
Egzersiz, Özellikle de Germe ve Kuvvetlendirme ile Kombinlenen Egzersiz Miyofasyal Ağrıyı Azaltır mı?
“Egzersiz, Özellikle de Germe ve Kuvvetlendirme ile Kombinlenen Egzersiz Miyofasyal Ağrıyı Azaltır mı? – Sistematik Derleme “
Miyofasyal ağrı, miyofasyal tetik noktalarından kaynaklanan kas ağrıları ile karakterize bir muskuloskeletal durumdur. Tetik noktası, kasa bası ve germe sırasında ağrılı olarak hissedilen gergin bantlarla ilişkili hassas bölgeye denir.
Miyofasyal ağrının diagnozu zordur ve genellikle bağlantılı olabilecek diğer durumların elenmesi sonucu yapılır. Primer ve sekonder miyofasyal ağrı dünya çapında ısrarlı disabiliteye ve verimlilik kaybına yol açan muskuloskeletal bir problemdir.
Klinikte miyofasyal ağrıya bağlantılı disabilite ve ağrıyı tedavi etmek için masaj, akupunktur ve elektro-termoterapi gibi yöntemler kullanılır. Ancak bu yöntemlerin etkinliği kanıtlanmamıştır. Örneğin, ultrasonun ve kuru iğnelemenin plasebodan daha etkili olduğuna dair tek bir kanıt yoktur.
Egzersiz miyofasyal ağrıdan kurtulmak için bir seçenek olabilir. Egzersiz(çeşitli germe, kuvventelndirme ve endurans egzersizlerini içeren) noninvazif, ilaç tedavisiz ve ucuz maliyetlidir. Muskuloskeletal durumlarda ağrının, koruyucu kas spazmının azaltılmasında ve eklem hareket açıklığının, fonksiyonun artırılmasında egzersiz ilk başvurulacak yöntem olarak kullanılabilir. Egzersizin miyofasyal ağrılı kişilerde hiçbir yan etkisi yoktur.
Egzersizin miyofasyal ağrı üzerindeki etkisi tam olarak kanıtlanmamıştır. Literatürde egzersizin miyofasyal ağrıya etkileri üzerine 4 sistematik inceleme bulunmaktadır ancak kanıt çoğu açıdan yetersizdir. Bazı araştırmalar da sonuçların klinik açıdan önemli olup olmadığını araştırmamışlardır. Ayrıca egzersiz çoğunlukla birden fazla uygulamayla birlikte uygulanmış. Bu yüzden de spesifik etkisi üzerine bir sonuç bulunamamış.
Bu boşluğu doldurmak adına bu sistematik incelemenin sorusu:
Miyofasyal ağrısı olan hastalarda egzersiz ağrı ve disabiliteyi azaltır mı?
- Araştırma sonucunda konuyla ilgili 822 makale bulunmuş. Aynı olanlar elendikten sonra 556 makale elde edilmiş ve bu makalelerden de 506sı elenerek 50 makale incelenmiş. İçlerinden 8 tanesi bu sistematik incelemenin sorusuna uygun bulunmuş.
- Dahil edilen bütün makaleler 1988-2016 yılları arasında İngilizce yayınlanan, randomize kontrollü çalışmalardır.
- Elemeler sonucunda bulunan 8 çalışmada egzersiz tek başına ya da elektroterapi, kuru iğneleme gibi minimal müdahalelerle birlikte uygulanmış ve sonrasında kısa süreli takip edilmiş.
- İncelenen makalelere göre egzersizin tek başına ya da minimal uygulamalarla birlikte ağrıyı azaltmadaki etkisine dair bulunan kanıtlar çok yetersiz kalmış. Yine de klinisyenler egzersizi daha az maliyetli olması ve daha az yaralanma riski bulundurması açısından kullanabilir. Bu incelemedeki hiçbir makalede egzersiz hiçbir hastada zararlı etki göstermemiştir.
Bazı araştırmalar göstermiş ki miyofasyal ağrıda daha etkili sonuçlar elde etmek için egzersizi manuel terapi veya lazerle kombine edebiliriz. Bu uygulamalarla kombine edildiğinde plaseboya veya diğer uygulamalara kıyasla ağrı yoğunluğunda kısa süreli azalma meydana getireceğine dair güçlü kanıtlar vardır.
Miyofasyal ağrıda egzersizin klinik önemini vurgulamak için söyleyebileceğimiz başka bir şey ise germe ve güçlendirme egzersizlerini kombine etmek olabilir. Bu incelemedeki hassasiyet analizleri bu kombinasyonun diğer egzersiz yöntemlerine nazaran çok daha iyi kısa süreli sonuçlar meydana getirdiğini vurgulamaktadır.
‘’Sonuç olarak;
Şu anda yalnızca egzersizin tedavi sonrası kısa süreli takipte miyofasyal ağrı yoğunluğu üzerine olumlu bir etkisi olduğuna dair kanıt düzeyi bayağı düşüktür. Diğer yandan germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinin bir arada kullanılmasının daha iyi sonuçlar doğuracağı bu çalışmada gösterilmiştir.
Diz, Juliano Bergamaschine Mata, et al. “Exercise, especially combined stretching and strengthening exercise, reduces myofascial pain: a systematic review.” Journal of physiotherapy63.1 (2017): 17-22.