No products in the cart.
Sporcu Sağlığı
Top ve Mat Egzersizleri Sonrası Abdominal Kas Kuvvetinin Karşılaştırılması
“Top ve Mat Egzersizleri Sonrası Abdominal Kas Kuvvetinin Karşılaştırılması:Pilot Çalışma “
Çalışmayı yapmanın iki amacı vardır :
- Gövde fleksiyonunda kullanılan Biodex izokinetik dinamometrenin güvenilirliğini ‘’test-tekrar test (test-retest) ‘’ protokolüyle doğrulamak.
- Egzersiz topuyla yapılan sit up egzersizi ile geleneksek sit up egzersizinin abdominal kaslardaki kuvvet kazanımlarını karşılaştırmak.
Katılımcılar:Daha önce asemptomatik bel ağrısı geçmişi olmayan,hikayesinde disk patolojisi olmayan,kilosu 300 poundu aşmayan (136.08 kg) ve hamileliği bulunmayan 26 kişi çalışmaya dahil edilmiştir.
Metod
- 3 kadın 3 erkek katılımcıdan oluşan kontrol grubuna herhangi bir egzersiz verilmemiştir.
- Mat grubunu oluşturan 7 kadın 3 erkek katılımcıya geleneksek olarak uygulanan skapulanın kaldırılmasıyla başlayan ve kuvvet arttıkça ilerleyen tam sit up egzersizi yaptırılmıştır.
- Egzersiz topu grubunu oluşturan 7 kadın 3 erkek katılımcıya da egzersiz topu üzerine oturularak 45 derece yatay pozisyonda başlayan ve ilerledikçe de yatay pozisyondan başlayan sit up egzersizi yaptırılmıştır.
- Her iki egzersiz grubuna da 3 hafta,haftada 3 kez 6 set ve her set 10 tekrarlı olacak şekilde egzersiz programları uygulanmıştır.
- Kuvvet 3 haftalık egzersiz öncesinde ve sonrasında Biodex izokinetik dinamometreyle 60º/sn ve 120º/sn hızda ölçümler yapılmıştır.
Skapula kaldırma:Uzanma , Kollar göğsü çaprazlıyor, Eller başın arkasında
Top üstünde skapula kaldırma:Uzanma , Kollar göğsü çaprazlıyor, Eller başın arkasında
Sonuç:Yapılan çalışmada ‘’test-retest(test-yeniden test)’’ protokolüne göre Biodex izokinetik dinamometrenin 60º/sn ve 120º/sn’de tekrarlanabilir gövde fleksiyon verilerini toplamak için güvenilir bir araç olduğu teyit edilmiştir.
Yapılan ölçümlerde 60º/sn hızdaki değerlerde iki egzersiz arasında fark bulunabilirken 120º/sn hızdaki değerlerde fark bulunamamıştır.60º/sn hızda yapılan ölçümlerde daha yüksek bir hassaslık sağlanabildiği için sonuçların daha belirgin olduğuna,yapılacak başka çalışmalarda optimum hızlar sağlanabilirse daha net sonuçlar elde edilebileceği belirtilmiştir.
60º/sn hızda yapılan ölçümlerde kontrol grubu ve egzersiz grupları arasında bulunan fark anlamlı olmamasına rağmen ölçüm verilerine göre egzersiz topu grubunda kuvvet artışı mat grubuna göre daha büyük olmuştur.
Test-yeniden test protokolünü kullanarak 60º/sn hızda test edildiğinde mat veya egzersiz topu egzersizlerinin gövde fleksiyon kuvvetini artırabildiği bulunmuştur.
Cynthia St. Arnaud Liggett.Marilys Randolph.Comparison of Abdominal Muscle Strength Following Ball and Mat Exercise Regimens: A Pilot Study.Journal of Manual & Manipulative Therapy, 7:4, 197-202