No products in the cart.
Geriatri
Yaşlı Kadınlarda Germe Egzersizlerinin Yürüme Üzerine Etkisi
“Yaşlı Kadınlarda Germe Egzersizlerinin Yürüme Parametreleri Üzerine Kısa Süreli Etkileri “
Yaşlı popülasyonda, düşmelere bağlı travmalar en önemli yaralanma ve ölüm nedenlerinden biridir. Düşmelerin %90 dan fazlası kalça kırığıyla sonuçlanmakta ve bu da uzun süreli hastanede kalmaya sebep olmaktadır. Bunun sonucunda bu kişilerde mobilite ve fonksiyonel kapasitede azalma, sosyal izolasyon, bağımsız olamama ve bir yardımcıya ihtiyaç duyma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Daha önce yapılan çalışmalarda, yaşla birlikte azalan kas kitlesi, fiziksel aktivite, hareket açıklığı ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan kalça ekleminde kas-tendon ünitesi ve çevre dokulardaki sertleşme ile düşme insidansı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışma ise, kalça fleksör grubu kaslarını statik germenin , yaşlılardaki yürüme parametrelerine ve düşme riskine etkilerini araştırmaktadır.
Yaşlılarda germe egzersizleri etkisi
Çalışmaya ortalama yaşları 65 olan, son 12 ay içinde düşme hikayesi olmayan, günlük işlerinde yardımcıya ihtiyaç duymayan ve son 6 aydır sistematik bir fiziksel aktivite programına katılmamış 15 sağlıklı yaşlı kadın dahil edildi.
Kinematik yürüme analizi, her iki ekstremideki kalça fleksör kas grubuna uygulanan statik germeden önce ve sonra yapıldı.
Germe sırasında, kişi sırtüstü pozisyonda yatarken, bir bacağı gövdesiyle 45 derecelik açı yapana kadar fleksiyona götürüldü, kontralateral bacak ise kalça hiperekstansiyon olacak şekilde pozisyonlandı. Gerilen bacaktaki diz fleksiyona alındı. Bu pozisyon hastanın rahatsızlık hissettiği noktada sabitlendi ve 60 sn boyunca devam ettirildi. Germe egzersizi her bacak için 4 kez uygulandı (her bir ekstremite için 240 sn). Yaşlılarda germe egzersizi sonrası (30 sn den daha az) kişilerden yürümesi istendi ve bu videoya alındı.
- A)Germe uygulanmayan ekstremite, bacak ve gövde arasında horizontal düzlemde 45 derecelik açı oluşturur.
- B)Germe uygulanan ekstremitede, bacaktan aşağı doğru güç uygulanır.
- C) diz pasif olarak fleksiyona alınır.
Yapılan analizler sonucunda, yürüme parametreleri arasında germeden önce ve sonrası için önemli farklılıklar bulundu. Germeden sonra, kişilerde kadans değişimi olmadan daha büyük adım uzunluğu atmaları sonucunda yürüme hızları %6,6 oranında daha büyük çıktı. Artan adım uzunluğu ise transvers planda pelvisteki anterior tilt ve rotasyondaki artma sonucunda ortaya çıktığı görüldü. Germeden sonraki yürüme hızı artışına, duruş fazında azalma, çift destek fazındaki oranda azalma ve daha uzun salınım fazı eşlik etti. Bu değişiklikler,bu kişilerde dengenin de geliştiğini göstermektedir.
‘’Ortaya çıkan sonuçlara göre, germe egzersizleri yürüme sırasındaki düşme riskini azaltarak yaş almanın negatif etkilerini azaltmaktadır. Ayrıca, germe egzersizlerinin yürüme performansındaki etkileri göz önünde bulundurulmalı ve bu egzersizler yaşlı bireyler için uygulanan fiziksel uygunluk programlarının bir komponenti olarak dahil edilmelidir.
Rodacki, André LF, et al. “Transient effects of stretching exercises on gait parameters of elderly women.” Manual therapy 14.2 (2009): 167-172.
Daha Fazla Oku: Yaşlılarda Düşme ve Egzersiz İlişkisi