İçeriğe Atla
0 542 149 69 29
fizyodemi@fizyodemi.com
Giriş Yap / Kayıt Ol
Şimdi Başvur
FizyodemiFizyodemi
  • Kategoriler
    • Geriatri WS
    • Lenfödem & Onkoloji WS
    • Nöroloji
    • Öne Çıkanlar
    • Ortopedi
    • Ortopedi WS
    • Pediatri
    • Pediatri WS
    • Pelvik Sağlık
    • Pelvik Sağlık WS
  • Giriş Yap
  • Hesabım
  • Kurslar
    • Sertifikalı Eğitimler
    • Atölyeler
    • Yüz Yüze
  • Webinarlar
    • Webinar Arşivi
    • Yaklaşan Webinarlar
  • Kütüphane
    • E-Kitaplar
    • Blog
  • Hakkımızda
    • Fizyodemi ile Tanış
    • Eğitmenler
    • İçerik Ekibi
    • Sık Sorulan Sorular
  • Sepet
0
No products in the cart.
FizyodemiFizyodemi
  • Giriş Yap
  • Hesabım
  • Kurslar
    • Sertifikalı Eğitimler
    • Atölyeler
    • Yüz Yüze
  • Webinarlar
    • Webinar Arşivi
    • Yaklaşan Webinarlar
  • Kütüphane
    • E-Kitaplar
    • Blog
  • Hakkımızda
    • Fizyodemi ile Tanış
    • Eğitmenler
    • İçerik Ekibi
    • Sık Sorulan Sorular
  • Sepet

Köprü Egzersizi Sırasında Kalça Abdüksiyon Açısını Modifiye Etmek Gluteus Maksimus Aktivitesini Fasilite Edebilir

Anasayfa » Blog » Köprü Egzersizi Sırasında Kalça Abdüksiyon Açısını Modifiye Etmek Gluteus Maksimus Aktivitesini Fasilite Edebilir
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Temel Bilimler

Köprü Egzersizi Sırasında Kalça Abdüksiyon Açısını Modifiye Etmek Gluteus Maksimus Aktivitesini Fasilite Edebilir

  • 1 Mayıs 2023
  • Yorum 0

Köprü Egzersizi;

genellikle sırt ve kalça patolojilerine sahip kişilerde pelvik hareketleri fasilite etmek ve sırt ve kalça ekstansörlerini desteklemek için fizyoterapi programlarına eklenirler.

Bununla birlikte, köprü egzersizi sırasında sıklıkla kontrol edilemeyen aşırı lumbar lordoz, baskın erektör spina (ES) aktivitesi ve anterior pelvik tilt gözlenir ve bu aktivitenin tekrarlı olarak yapılması lumbar ve pelvik bölgeye olan kompresyon stresini arttırır. Dahası, köprü egzersizleri istenmeyen lumbopelvik hareketler düzeltilmeden yapılmaya devam ederse, sekonder lumbopelvik disfonksiyon ortaya çıkabilir.

Egzersiz sırasında dikkat edilmesi gereken temel faktörlerden biri kas içerisindeki liflerin dizilimi ve eklem pozisyonudur. Kastaki hareketin yönü ile kas liflerinin yönü örtüştüğünde kas kontraksiyonunun etkisi arttırılır.

Köprü Egzersizi Çalışan Kaslar BiyoMekaniği

Daha önce yapılan bir çalışmada farklı kalça abdüksiyon derecelerinde yüzüstü pozisyonda diz fleksiyonda iken yapılan kalça ekstansiyonları araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre 30° kalça abdüksiyonu hamstringlere göre gluteus maksimus (GM) aktivitesinin ateşleme zamanında ve GM aktivitesini arttırmada en etkin pozisyon olarak bulunmuştur. Bununla birlikte bu pozisyon açık kinetik karakterli olduğundan, kapalı kinetik karakterli köprü egzersizi gibi bir egzersizde nasıl sonuçlar ortaya çıkacağı bilinmemektedir.

Bu nedenle bu çalışmada, istenmeyen lumbar ve pelvik kompansasyonları engellemek için köprü sırasında 0°, 15° ve 30° gibi farklı kalça abdüksiyon açılarında kalça ve sırt ekstansör kas aktivitesi ve anterior pelvik tilt açıları ölçülmüştür.

Köprü sırasında ES ve GM kaslarının aktivitesini kaydetmek için yüzeyel elektromyografi (EMG) kullanılmıştır.

Hazırlık aşamasında patellaların orta noktaları ile bileteral spina iliaka superior anteriorlara birer belirteç yapıştırılmıştır.

Belirteçlerin düz bir hat oluşturduğu pozisyon 0° kalça abdüksiyonu olarak belirlenmiştir. 15° ve 30° kalça abdüksiyonu gonyometre kullanılarak belirlenmiştir.

  • Köprü sırasında GM EMG amplitüdü 30° kalça abdüksiyonu sırasında en yüksek bulunmuş, bunu 15° ve 0° kalça abdüksiyonu sırasında oluşanlar izlemiştir.
  • ES EMG amplitüdü 30° kalça abdüksyonu sırasında 0° kalça abdüksiyonundan belirgin derece daha az bulunmuştur, buna rağmen 0° ve 15° veya 15° ve 30° arasında bir fark bulunamamıştır.
  • GM/ES oranı 30° kalça abdüksiyonu sırasında en yüksek bulunmuştur, bunu 15° ve sonrasında 0° kalça abdüksiyonu izlemiştir.

Tüm bunlara ek olarak kalça abdüksiyon derecesi arttıkça anterior pelvik tilt açıları dereceli olarak azalmıştır.

Bu çalışmadan elde edilen bulgular, yüzüstü pozisyonda 30° kalça abdüksiyonda GM aktivitesinin en yüksek olduğunu bildiren önceki çalışmayı desteklemektedir. Her iki çalışmadan elde edilen bulgulara göre hem açık kinetik halka hem de kapalı kinetik halka egzersizleri sırasında GM en fazla aktiviteyi 30° kalça abdüksiyonunda göstermektedir.

‘’Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre köprü egzersizini 30° kalça abdüksyonunda yapmak köprü egzersizi sırasında oluşacak aşırı anterior pelvik tilti engellemek için etkili bir yöntem olarak önerilebilir. Bununla birlikte köprü egzersizi bel ağrılı hastalarda yaygın olarak kullanıldığından, 30° kalça abdüksiyonu ile köprü yapmak istenmeyen aşırı lumbar ve pelvik hareketleri önlemede uygun olabilir.

Kang S-Y, Choung S-D, Jeon H-S, Modifying the hip abduction angle during bridging exercise can facilitate gluteus maximus activity, Man Ther. 2016; 22: 211-5.

Daha Fazla Oku: Sağlıklı Yetişkinlerde Modifiye Köprü Egzersizinin Gövde Kas Aktivasyonu Üzerine Etkisi

Paylaş:
Meme Kanserine Bağlı Lenfödemin Ölçülmesi
FIFA 11+ Yaralanma Önleme Programı Erkek Futbolcularda ÖÇB Yaralanması İnsidansını Azaltıyor mu?

Ara

Kategoriler

  • Blog
  • Geriatri
  • Kardiyopulmoner
  • Nöroloji
  • Ölçekler ve Değerlendirme Araçları
  • Onkoloji
  • Ortopedi
  • Pediatri
  • Pelvik Sağlık
  • Romatoloji
  • Sporcu Sağlığı
  • Temel Bilimler
  • Tüm İçerikler
  • Uncategorized
Fizyodemi

Türkiye’nin fizyoterapi alanına özel ilk online platformu.

Adr: Nergiz 1671 sok. Karşıyaka / İzmir
WhatsApp: 0 542 149 69 29 
Email: fizyodemi@fizyodemi.com

Hizmetler

  • Fizyodemi ile Tanış
  • Sertifikalı Eğitimler
  • Atölyeler
  • Webinar Abonelik
  • E-Kitaplar
  • Blog

Kolay Erişim

  • İletişim
  • Kontrol Paneli
  • Sık Sorulan Sorular
  • Aydınlatma Metni
  • Çerez Kullanımı
  • Üyelik Sözleşmesi

Haberdar Ol

Gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımız takip edin.

Icon-instagram Icon-facebook Icon-linkedin2 Icon-youtube Whatsapp
Copyright 2025 Fizyodemi | Developed By Myminiworks. All Rights Reserved
FizyodemiFizyodemi
Giriş YapKayıt Ol

Giriş Yap

Hesabın yok mu? Kayıt Ol
Şifremi unuttum

Kayıt Ol

Zaten bir hesabın varmı? Giriş Yap