No products in the cart.
Sporcu Sağlığı
Hamstring Yaralanmalarının Sınıflandırması ve Rehabilitasyonu
The British Athletics Muscle Injury Classification (İngiliz Atletizm Kas Yaralanması Sınıflandırması), yaralanmanın yeri ve kapsamına dayalı olarak, açıkça detaylandırılan anatomik odaklı sınıflara sahip bir MRI sınıflandırma sistemi tanımlar. Macdonald ve arkadaşları, spesifik kas yaralanması teşhisinden yola çıkarak hedefe odaklanmış bir rehabilitasyon programı ile ilişkilendirmeyi başarmıştır. Hamstring yaralanma sınıflandırması ve rehabilitasyonu hakkında detayları öğrenmek için okumaya devam edin.
Yaralanma Yeri ve Rehabilitasyon
1. Miyofasyal Yaralanmalar
Miyofasiyal yaralanmalar, spor aktiviteleri sırasında veya sonrasında ani veya kademeli olarak başlayan arka uyluk ağrısı ile ortaya çıkma eğilimindedir. Manuel kas testlerinde ağrı olabilir, ancak güç ve ROM genellikle korunur.
İyileşme süreci
İyileşme, bir ilk inflamatuar yanıt ve ardından fibrotik bir aşama şeklinde gerçekleşir. Yaklaşık 3 hafta sonra iyileşen yara dokusu maksimum güce ulaşır.
İlerleme
Koşu nispeten hızlı bir şekilde progrese edilebilir ve oral analjezi veya manuel terapi ile desteklenebilir. Koşuya yönelik ısınma egzersizleri, yüksek hızlı koşudan önce gelir ve orta düzeyde ağrı (VAS ta 4-5/10) varlığında ilerletilebilir.
2. Muskulotendinöz Yaralanmalar
Kas-tendon yaralanmaları tipik olarak yüksek hızlı sprint veya atlama sırasında ani bir başlatma hareketiyle ortaya çıkar. Kasların kuvvet oluşturma kapasitesi bozulur ve bu nedenle manuel kas testi sırasında ağrı ve azalmış ROM ile birlikte kuvvet eksiklikleri fark edilebilir.
İyileşme süreci
Tip 1 kollajen, miyofiber rejenerasyonuna izin vermek için sentezlendiğinden doku iyileşmesi 4 ila 8 hafta sürer.
İlerleme
Yürüme ağrısız hale geldikçe koşu egzersizlerine başlanabilir. Miyofasiyal yaralanmalarda ilerleme, nispeten biraz daha konservatiftir. Ağrı VAS ta 10 üzerinden 3 ün altında tutulmalıdır, kuvvet ve ROM iyileştikçe daha dinamik frezlere başlanabilir. Kuvvet antrenmanı ise izometrik egzersizler ile dominant olarak kalça ve dize odaklanan egzersizleri içermelidir. İlk egzersiz reçetesi daha yüksek hacimlerde ve daha düşük yüktedir, doku toleransı arttıkça rehabilitasyon yoluyla yükte kademeli bir artış olur. Daha fazla performansa dayalı hedefe ulaşmak için koşu yoğunluğu arttıkça artan yüke kuvvet antrenmanı hacminde bir azalma eşlik eder. Yüksek hızda koşu ise hemen yani ağır hamstring kuvvet antrenmanından sonraki gün önerilmez.
3. İntratendinöz Yaralanmalar
Tendinöz yaralanmalar, kas-tendon yaralanmaları gibi ani başlangıçlı, yüksek kuvvet mekanizması ile meydana gelir. Hasta antaljik yürüyüşün yanı sıra önemli güç ve ROM kaybı ile başvurabilir.
İyileşme süreci
Tendonun iyileşmesi, kolajen sentezine bağlı olarak ve yeniden kas inşası gerçekleşmesini gerektirdiğinden nispeten daha yavaş bir hızda gerçekleşir.
İlerleme
Daha yavaş tendon adaptasyonu nedeniyle koşuyu ilerletmek için daha uzun bir süre gerekir. Her aşamada yeterli süre ile eğitime yer verildiğinden emin olarak kademeli bir artış gereklidir. İyileşen tendonda aşırı gerilimi önlemek için eksantrik yükleme ertelenmelidir. Doku dejenerasyonundan ziyade doku sentezinin gerçekleşmesini sağlamak için antrenman seanslarının 36-72 saat arayla tutulması önerilir. Bir proksimal yaralanma durumunda, proksimal yaralanma yerinin aşırı gerilmesini önlemek için kalçanın baskın egzersizleri yerine diz baskın egzersizlere başlanmalı ve bu reçete, daha sonra kalça baskın egzersizlere doğru ilerletilmelidir.
Macdonald et al. (2019): Hamstring rehabilitation in elite track and field athletes: applying the British Athletics Muscle Injury Classification in clinical practice
Daha Fazlasını Öğrenmek ve Bu Alanda Uzmanlaşmak İster misiniz?
Sertifika Programını Şimdi Keşfedin: Hamstring Yaralanmalarında Kanıta Dayalı Rehabilitasyon